fot. www.hoeveler.pl
Podstawą meszu jest siemię lniane, zazwyczaj w formie zmielonej - całe ziarno wymaga dłuższego gotowania; obróbka termiczna jest niezbędna do uzyskania śluzowatej konsystencji, która jest największym atutem meszu. Kolejnym składnikiem są otręby pszenne, będące swoistego rodzaju spoiwem dla mieszanki; cała reszta jest naszą inwencją twórczą :)
Popularnymi dodatkami do meszu jest:
- owies gnieciony
- jęczmień gnieciony
- śrutowana kukurydza
- wysłodki buraczane
- wytłoki owocowe (świetne, jeśli podajemy lekarstwa czy zioła, które nie są chętne jedzone przez konie)
- olej lniany, ryżowy lub rzepakowy
- łuska słonecznika
- zioła
- wszelkie dozwolone owoce i warzywa
Mesz to taka mieszanka smakowitości dla naszego zwierzaka, podawana na ciepło jest przysmakiem dla większości koni :) warto go podawać koniom z wrażliwym układem pokarmowym, szczególnie tym cierpiącym na wrzody oraz podatnym na kolki (oczywiście żywienie konsultujemy z weterynarzem).
Na rynku znajdziemy bardzo duży wybór gotowych mieszanek, do szybkiego przygotowania - odpowiednią ilość wystarczy zalać gorącą wodą i pozostawić do odstawienia. Zachęcamy jednak do samodzielnego przygotowania meszu, ponieważ pozwala nam to na wybór i dokładnie odmierzenie składników, zgodnie z potrzebami naszego konia.
Mesz podajemy 2,3 x w tygodniu jako dodatek do jednego posiłku bądź zastępując go całkowicie - zależy to od zawartości i indywidualnych wymagań naszego zwierzaka. Jeśli korzystamy z gotowego meszu, to optymalną ilością będzie jedna standardowa miarka do odmierzania owsa,zalana gorącą wodą; w przypadku meszu wykonanego własnoręcznie, zaczynamy od zalania wrzątkiem jednej szklanki mielonego siemienia lnianego bądź gotowania jednej szklanki ziaren siemienia, aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Do przestudzonego siemienia, dodajemy otręby oraz wszystkie pozostałe dodatki, w razie potrzeby możemy dodać trochę wody. Całość podajemy lekko ciepłe - nie wolno podawać gorącego posiłku, bo często konie łapczywie się rzucają na jedzenie, co może doprowadzić do poparzeń.
Dość często spotykanym problemem, z którym borykają się właściciele koni, jest nadpobudliwość. Takie zwierzaki często mocno nakręcają się w trakcie pracy, szczególnie w przypadku ciężkiego treningu koni sportowych - z pomocą przychodzą nam naturalne suplementy wyciszające.
2018-02-28
W okresie jesiennozimowym nasze konie są bardziej narażone na różne infekcje czy też po prostu grudę, która bywa dość uciążliwa do wyleczenia - warto wtedy sięgnąć po probiotyki oparte na żywych mikroorganizmach, które świetnie wspomagają leczenie chorób oraz poprawiają procesy trawienne.
2018-01-16
Wielu jeźdźców szybko przekonuje się, że popularne powiedzenie "końskie zdrowie" jest bardzo zabawnym, ale niekoniecznie prawdziwym zdaniem - konie niestety dość często chorują i doznają różnych kontuzji. Jak poradzić sobie z żywieniem i częstym nadmiarem energii u zwierzaka, który przecież powinien odpoczywać ?
2017-12-27
Zima jest specyficzną porą roku, kiedy potrzeby żywieniowe naszych zwierzaków ulegają zwiększeniu - niższa temperatura oznacza wyższy wydatek energetyczny na ogrzanie ciała. Warto dowiedzieć się, jak zadbać o nasze kinie w zimie, aby uniknąć spadku masy oraz formy :)
2017-12-12
Pewnie niejeden właściciel konia borykał się z nadmiernym spadkiem masy u swojego konia, z różnych przyczyn; dobre siano w nieograniczonej ilości jest zawsze zalecane, niemniej jednak często polecane są także wysłodki buraczane. Ich niewątpliwą zaletą jest niska cena oraz duża dostępność na rynku rolnym.
2017-12-03
Dzisiaj krótkie info dotyczące najpopularniejszych przysmaków dla koni oraz takich, które są mniej znane, a często chętnie zjadane przez nasze konie. Jak mówi stare przysłowie "przez żołądek do serca", dlatego też zawsze warto mieć pod ręką coś smacznego dla naszych wierzchowców!
2017-11-22
Jak wiemy, koń jest zwierzęciem typowo roślinożernym i potrzebuje stałego dostępu do dobrych pasz objętościowych, dzięki czemu zachowuje zdrowy wygląd i jest w dobrej kondycji. Podstawą wyżywienia naszego konia zawsze powinno być dobre siano, ale warto czasem zainwestować w dodatek sieczki do dziennego menu.
2017-10-24