Jakość siana to kluczowa kwestia w żywieniu koni - ta pasza objętościowa powinna być przede wszystkim czysta (odpowiednio zebrana z pola), porządnie wysuszona bez oznak gnicia czy pleśni (co zdarza się, kiedy siano jest niewłaściwie przechowywane); przed zakupem siana z nowego i niepewnego źródła warto ocenić jego jakość.
Głównym problemem dotyczącym jakości siana jest obecność kurzu, roztoczy oraz zarodników grzybów, co jest szczególnie niebezpieczne dla koni z problemami oddechowymi, metabolicznymi czy narażonymi na ochwat (bądź po ochwacie). Dobrym rozwiązaniem jest moczenie lub parowanie siana:
Moczenie jest łatwo dostępne i nie wymaga specjalnego sprzętu, poza dostępem do bieżącej wody - wystarczy porcję siana umieścić w siatce lub w skrzynce i porządnie przepłukać wodą z węża. Następnie odczekujemy kilkanaście minut lub otrzepujemy porcję siana z nadmiaru wody i finalnie umieszczamy mokre siano w boksie konia.
Takie rozwiązanie dobrze sprawdza się dla koni z problemami oddechowymi, zdecydowanie poprawiając ich komfort; mokre siano dodatkowo wydłuża proces jedzenia, co ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Moczone siano to także idealny posiłek dla koni poochwatowych - długotrwałe moczenie powoduje wypłukanie cukrów z siana.
Z kolei parowanie siana ma korzystniejszy wpływ na pozbycie się obecności zarodników grzybów czy ewentualnych bakterii: wysoka temperatura usuwa patogeny i roztocza, przez co siano będzie lepiej przyswajalne dla koni z problemami trawiennymi, ze skłonnością do kolek czy biegunek. Parowanie wymaga posiadania specjalnego urządzenia zwanego parownikiem (cena to ok. kilku tysięcy złotych) - często właściciele koni z problemami oddechowymi czy trawiennymi wspólnie kupują taki sprzęt, dzieląc się kosztem. Parownik pozwala na przygotowanie większych porcji siana, nawet dwóch kostek jednocześnie - pamiętajmy jednak, że moczone i parowane siano nie powinno być składowane, należy je podać jak najszybciej. W wilgotnym sianie szybciej namnażają się grzyby i bakterie, jeżeli nie skarmimy go w tym samym dniu.