13,072 pytań - 31,644 odpowiedzi - 981 komentarzy

Skąd wiadomo, że siano jest ok?

+1 głos
pytanie zadane 3 lutego 2014 w Dieta przez użytkownika mona1 (562)
   

2 odpowiedzi

+1 głos
Siano nie może byc podane od razu po skoszeniu. Musi miec taki charakterystyczny zapach, nie może pachniec stęchlizną.
odpowiedź 3 lutego 2014 przez użytkownika aaasiiiaa (515)
+1 głos
Musi być dobrze wysuszone (kiedy weźmiesz je w dłonie powinno sie kruszyć-ale bez przesady nie jak patyki), powinno miec przyjemny ziołowy zapach, powinno mieć zdrowy zielony bądź żółty kolor(taki o złotawym odcieniu- i wbrew pozorom konie takie siano bardzo lubią). nie powinno mieć brązowych, gnijących plam, nieprzyjemnego zapachu, kostka nie powinna byc bardzo ciężka(chodzi o taką ciężkość od wilgoci)Nie mówimy tu o sianokiszonce, która powinna mieć specyficzny zapach kwaszonej kapusty i plamy pleśni :)
odpowiedź 4 lutego 2014 przez użytkownika St.Hc (1,045)
...