Schemat dla wszystkich jest podobny: mieszamy podstawowe składniki (np. płatki owsiane, mąkę, wodę, cukier, miód, otręby, melasę) tak operując ilością wody i mąki, by uformować dość zwarte ciasto. Następnie dodajemy resztę składników. Pamiętamy by owoce i warzywa, jeśli są starte – odcisnąć z wody. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia, układamy uformowane niewielkie ciasteczka i pieczemy. Czas pieczenia jest zmienny, zależy po części od proporcji użytych składników. Bezpieczniej nie kierować się wskazanym czasem, lecz stopniem zarumienienia i przede wszystkim twardością ciasteczek. Ciasteczka sprawdzamy po 10 minut, a następnie co 5-10 minut. Pieczemy w 180-220 stopniach.
Przysmak country
Składniki: 200g melasy, 200g mąki pszennej pełnoziarnistej, 150g płatków owsianych.
Temperatura: 180 stopni
Jabłkowo-marchwiowe
Składniki: 500g płatków owsianych, szklanka wody, mąka pszenna, 2 utarte jabłka, 3 marchewki utarte, 200g miodu.
Owsiane idealne
Składniki: szklanka płatków owsianych, szklanka otrąb, szklanka wody, łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, ½ szklanki melasy.
Uwaga: łatwo je spiec.
Warzywne
Składniki: szklanka płatków owsianych, szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, półtorej szklanki startej marchwi i buraków, łyżeczka soli, żyłeczka cukru, ¼ szklanki melasy.
Musli
Składniki: szklanka płatków owsianych, szklanka otrąb, szklanka wody, łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru, mąka pszenna pełnoziarnista, oraz ziarna wedle gustu: słonecznik, dynia, orzechy włoskie, orzechy arachidowe, orzechy laskowe, rodzynki, migdały.